Vicepreședinte Jobbik: Unirea României cu Republica Moldova trebuie să ducă la o FEDERALIZARE a României

Vicepreședinte Jobbik: Unirea României cu Republica Moldova trebuie să ducă la o FEDERALIZARE a României
Publicat: 07/08/2015, 22:02
Actualizat: 07/08/2015, 23:18

„Sunt sigur că peste cinci, zece, 15 ani România se va uni cu Moldova (n.r. – Republica Moldova), toate semnele și procesele indică acest lucru. Mulți spun că este un pericol pentru populația maghiară de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea în Parlamentul de la București, dar asta este o alta temă. Noi credem că ascunde o posibilitate, diplomația maghiară și politica națională trebuie să fie pregătite pentru această mare unire, care trebuie să ducă la o federalizare de un anumit nivel a României. Nu cred că România se va uni cu Moldova astfel încât structura statului să nu fie afectată. Iar aceasta poate fi o oportunitate, nu înseamnă că va fi egală cu o autonomie sau cu autodeterminarea, dar va fi mai ușor ca maghiarii să fie mai bine reprezentați cel putin la nivel regional”, a declarat, vineri, vicepreședintele partidului radical Jobbik, Szávay István, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdélyi Magyar Ifjak – EMI), desfășurată la Gheorgheni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La dezbaterea având ca temă „Oportunitățile și șansele de supraviețuire ale maghiarilor într-o Europă în schimbare” a participat și președintele Jobbik, Vona Gábor, care a anunțat, încă din debutul discursului său, că va „lăsa ștacheta mai jos” în privința declarațiilor, pentru că „și așa Jobbik este catalogat ca partid extremist și asociat cu Noua Dreaptă”.

Cei doi invitați au abordat, între altele, subiecte legate de politica națională a Ungariei și problemele cu care se confruntă, în prezent, Uniunea Europeană – de natură economică, problema Greciei, a Ucrainei, și cea a imigranților -, afirmând că aceasta „nu are soluții” pentru rezolvarea lor.

Szávay István a făcut, de asemenea, o analiză a alegerilor parlamentare din Ungaria din 2014 și previziuni pentru cele care vor avea loc în 2018, când Jobbik – în prezent al doilea cel mai puternic partid în Ungaria – dorește să ajungă la guvernare.

Vicepreședintele partidului de extremă dreapta „Mișcarea pentru o Ungarie mai Bună” – Jobbik), declarat în martie anul trecut pentru un an, persoană indezirabilă pe teritoriul României, a mulțumit celor care l-au susținut pe durata interdicției.

În cazul acestuia, dar și al altor trei cetateni ungari, Ministerul Afacerilor Interne a interzis pătrunderea în țară pe o perioadîă de un an, afirmând că „există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activități de natură naționalist-extremistă ce constituie riscuri la adresa ordinii publice și a securității naționale a României”.

Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdélyi Magyar Ifjak – EMI), ajunsă la a XI-a ediție, a început, miercuri, la Gheorgheni, în județul Harghita, și se va încheia duminică.

Aproximativ 1.000 de persoane, majoritatea tineri maghiari din Transilvania, din Ungaria, dar și din Ucraina, Slovacia, Croația și Serbia participă la dezbaterile organizate zilnic în cele cinci corturi ridicate în campusul taberei.

„Avem și un tânăr care a venit tocmai din Brazilia – este ungur și locuiește în Brazilia – și care a vrut să vadă cum trăiesc secuii la ei acasă. Programul taberei EMI este foarte bogat, sunt organizate aproximativ 30 de dezbateri zilnic și, în plus, avem programe culturale, programe interactive, cursuri de tir cu arcul, plimbări călare și cu trăsura, degustări de vinuri, iar în fiecare seară avem concerte, la care participă constant în jur de 3.000 de persoane”, a spus Sorbán Attila Örs, președintele Asociației „Tineretul Maghiar din Ardeal”.

Potrivit organizatorilor, motto-ul taberei EMI din acest an este „În frig și în arșița verii, în gurile noastre cuvântul este același” – un vers din poezia „În același pat, împărțim aceeași pâine” a poetului Ratkó József, din Budapesta, și semnifică, metaforic, unitatea și solidaritatea maghiarilor, în orice împrejurare.

Până în anul 2013, Tabăra EMI a fost sprijinită financiar de Consiliul Județean Harghita, dar și de alte autorități locale. În ultimii doi ani, manifestarea nu s-a mai bucurat de finanțări din partea acestor instituții, fiind sprijinită doar de o fundație din Ungaria.

„Principalii susținători ai taberei sunt participanții, care plătesc o taxă de 110 lei/persoană pentru întreaga durată a manifestării sau 25 de lei/zi/persoană. În schimbul acesteia, ei primesc loc de cazare și posibilitatea de a participa la programele zilnice”, a explicat Sorbán Attila Örs.

Tabăra EMI este organizată de Asociația „Tineretul Maghiar din Ardeal”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi imagini cu mașina care a produs accidentul din Pantelimon. Bunicul copiilor loviți: „Inconştienţi care...
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat...
Vedeta, în lacrimi, după ce a aflat că suferă de o boală gravă! „Am moștenit...
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele finale ale profesorilor, după contestaţii
„Durere mare” Ei sunt părinții Marinei Gavril, doctorița ucisă cu sânge rece în Brăila! Primul...
Primele declarații ale lui David Popovici după calificarea în finala de 100 metri liber. Cum...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Care e diferența, de fapt, între VEHICUL și AUTOVEHICUL? Mulți cred că știu răspunsul, dar...
Spania amendează Booking.com cu 413 milioane de euro pentru "abuz de poziţie dominantă"
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Mașinile care vor fi interzise. Decizia autorităților: Accesul va fi restricționat
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Calificare în finală! David Popovici, locul al doilea în semifinala probei de 100 metri liber...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
Valurile de căldură de după ploile abundente favorizează apariția unor boli